Mühendis Kimdir? Ne yapar?

       Yoğun çabalar karşılığında nihayet mühendislik fakültesini kazanmış bir öğrenci olarak ilk yaptığım elbette ki bu meslek ile ilgili daha derinlemesine bir bilgi almaya çalışmaktı. Bu süreçte edindiğim bilgileri ilk yazıda sizlerle de paylaşmak istedim. Umarım faydalı olur. Haftalık yazılar için lütfen takipte kalın. İyi okumalar! 

         Mühendis ve Mühendislik Kelimelerinin Kökenlerine Bir Yolculuk

   Günlük hayatımızda pek çok kez duyduğumuz , çevremizde defalarca karşılaştığımız bir meslek grubu. İyi de kimdir mühendis? Bir mühendis ne yapar? Bir mühendisten beklenenler nelerdir? 
   Bunu açıklamak istiyorsak önce terminolojiyle(terimbilim) başlamalıyız işe. İngilizcedeki engineer (mühendis) kelimesi Latincedeki ingenium (zeka) ve ingeniare (yaratıcılık) kelimelerinden türemiştir. Engineer kelimesinin dilimizdeki karşılığı mühendis ise Arapça'da geometri anlamındaki hendese kelimesinden gelmektedir. Tüm bu bilgilerden yola çıktığımızda mühendis için zeka ve teknik bilimden faydalanarak doğa kanunlarını kullanan ; insanların ve toplumun sorunlarına, ihtiyaçlarına teknik çözümler sunan, bilimsel yöntemlerle düşünen ve çalışan kişidir diyebiliriz. 
   Mühendislik kendi içinde pek çok dala ayrılan , toplum yaşamını kolaylaştırıp sorunlara çözüm önerileri üretirken üç E temel prensibinden -ekonomi, estetik, emniyet- şaşmayan teknik bir zanaattır.  Demiryolları İnşaatı Mühendisi olan Arthur Mellen Wellington kendisine ''Mühendislik nedir?'' diye sorulduğunda ''Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır.'' şeklinde cevap vermiştir. 


                                          Mühendisler Ne İş Yapar?

   Mühendislerin faaliyet gösterdiği alanları birkaç başlık altında inceleyebiliriz.
A)Araştırmacı-Geliştirmeci Mühendislik:Gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde fabrika ya da markaların Ar-Ge merkezlerinde yeni ürün ve yöntem tasarlama sürecinde etkin rol alan mühendislerdir. Ödenen maaşların ve alınan mesleki hazzın yeterince tatmin edici olmasının yanı sıra malesef ülkemizde bu birimde çalışan sayısı henüz yeterli değildir.
B)Uygulamacı Mühendislik:Ar-Ge çalışmalarının değişik şekillerde uygulanmasına, yeni projelerin yapılmasına dayanan mühendisliktir. Ciddi bir teknik birikim ve çalışma gerektirir.
C)Destek-Bakım Mühendisliği:Halihazırda kurulu sistemlerin ve bitmiş projelerin denetlenmesi amacını taşır. Pratik çalışmayı ve sahada olmayı seven mühendislerin keyif alma ihtimali oldukça yüksektir. 
D)Pazarlama-Satış Mühendisliği:Hazır ürünleri, sistemleri ve yeni projeleri tanıtan ve satan birimdir. Destek ve bakım ile beraber ülkemizde en çok yapılan mühendislik şeklidir.Ülkemizde pek çok yeni mezun bu alanda çalışmaktadır. 



Sonuç olarak bizler ; bilimin ışığında yoğun teknik eğitim desteğiyle doğa kanunları ile oynayıp , hayatı (çoğu zaman) güzelleştirmek ve kolaylaştırmak için çabalayan kişileriz. Bizler için teknolojiyle ve güncel sorunlarla iç içe yaşamak kaçınılmaz bir durum. Ve biz bu sorunlarla baş edebilmek için en çok da hayal gücümüzden faydalanmak durumundayız. Bu uğurda emek veren arkadaşlara başarılar ve kolaylıklar dilerim. Ne olursa olsun içinizdeki hayalperest , muhtemelen zamanında astronot olmak istemiş olan o çocuğu kaybetmeyin. Dostlukla... 

                                                Mühendis Hanım 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kariyer İçin Doğru Seçim!

BİR SORUM VAR!