BİR SORUM VAR!

                                                        BİR SORUM VAR!
                Öncelikle insan hayatını kolaylaştırmak için çabalayan mühendislerin , ve mühendis olmak için çabalayan mühendis adaylarının 5 Aralık Dünya Mühendisler Günü kutlu olsun diyerek başlamak istiyorum yazıma.
Bu yazıda bilgisayar mühendisliğine dair merak edilen ve akıllarda soru işareti uyandıran bazı sorulara kendimce cevap vermek istiyorum. Eğer sizlerin aklında başka soru işaretleri kalırsa lütfen yorum olarak bırakın. İyi okumalar!

1)”Bilgisayar mühendisi olmak istiyorum. Ancak işsiz kalmaktan korkuyorum.  Ne yapmalıyım?”
-Mühendislik fakültesi dediğimiz habitat içerisinde barındırdığı popülasyonlar açısından pek çok çeşitlilik gösterir. Tam kapasiteye ulaşmış bir mühendislik fakültesinde ortalaması 3.5’in üstünde , çift anadal yapan ve bir yandan da proje ve ya staj kovalayan birey sayısı %5’i geçmiyorken fakültenin çoğunluğu 2’nin altındaki not ortalamalarının altında ezilen , treni kaçırmış ve yakalamaya çalışırken de hayattan bezmiş bireylerden oluşmaktadır. Bir mühendisin çalışmak isteyeceği belli başlı alanlarda ise hepimizin bildiği gibi yabancı dil , öğrenim süresi  boyunca yapılan stajlar , alınan sertifikalar  ve bireyin kendisine kattığı yetkinlikler büyük rol oynamaktadır. Dolayısıyla işsiz kalmak ya da hayallerinizdeki işte çalışmak tamamen sizin elinizde olan bir durumdur.
2)”Yazılımla ilgileniyorum , hangi yazılım dillerini bilmeliyim?”

-Bu hususta en etkili olan etmen yılmadan düzenli çalışıp bir dilde yetkinlik kazanmanız ve tek bir dille istediğiniz herhangi bir sektörde bir işi elde edemeyeceğinizi  bilmenizdir.  Siz X dilini çok iyi biliyorken bir gün karşınıza çıkan bir fırsatta Y dili kullanmanız gerekebilir. Dolayısıyla öğrenmeye açık bireyler olmak her zaman avantajlı olacaktır. Ancak belirli sektörlerde belirli dillere olan ilgi de inkar edilemeyecek şekilde açıktır. Özetle;
*Web siteleri yapmak istiyorsanız; HTML , Bootsrap , Javascript , CSS…
*Mobil uygulama yapmak istiyorsanız;Java , Objective C , C#...
*Masaüstü uygulama yapmak istiyorsanız;C# , Pyhton...
*Uzaktan kumandalı cihaz(robot) tasarlamak istiyorum diyorsanız;C# , Java…
Öğrenerek işe başlayabilirsiniz.
3)”Bilgisayar mühendisliği ile yazılım mühendisliği arasındaki fark nedir? Bilgisayar mühendisleri de yazılım yapmıyor mu?”
-Elbette bilgisayar mühendisleri de yazılım yapıyor. Aradaki tek fark , yazılım mühendisleri yanlızca yazılım dersleri alıyorken bilgisayar mühendisliği öğrencilerinin hem yazılım hem donanım dersleri alıyor olmasıdır.
4)”Çalışmaya başlayan bir bilgisayar mühendisi  ne kadar para kazanıyor?”
-Türkiye için çok detaylı istatistiklere sahip olmamakla birlikte, bir bilgisayar mühendisinin ortalama kazancının yüksek olduğu bilinmektedir. Daha yüksek not ortalamalarına sahip yeni mezunlar göreceli olarak daha yüksek ücretler almaktadır. Fakat işverenler yalnızca not ortalamalarına bakmazlar. Çalışma isteği ve iletişim becerilerine genellikle çok önem verirler. Eğer başarılı bir bilgisayar mühendisi iseniz, işe başladıktan sonraki ilk on yılda, maaşınız kademeli olarak artar. Daha sonrasında, alanınızdaki gelişmelere ayak uydurduğunuz sürece, maaşınız daha çok uzmanlığınıza duyulan talep ve yönetimsel becerileriniz ile orantılı olarak artış gösterir.
5)”Bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum. Ama programlamaya dair hiçbir şey bilmiyorum. Sorun yaşar mıyım?”

-Birinci sınıf öğrencilerinin yaklaşık %70’lik bölümü yazılımla ilgili hiçbir şey bilmeden okula başlamakta. Programlama dillerini bilmemeniz , öğrenmek için çabaladığınız sürece hiç sorun olmayacaktır. 
Yazardan Not:Bu uğurda emek sarfedenlere kolaylıklar ve esenlikler diliyorum. Dostlukla!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mühendis Kimdir? Ne yapar?

Kariyer İçin Doğru Seçim!